بیش ازچند دهه است که کشورهای پیشرفته، استفاده از زغال طبیعی را حذف و زغال فشرده خصوصا زغال باربیکیو را جایگزین آن نموده اند.
این جابجایی از زمانی آغاز شد که بشر به منافع و مزایای جنگلها پی برد و متوجه شد که درختها ریه زمین هستند، لذا تا آنجا که امکان دارد باید از قطع درختان خصوصا جنگلی اجتناب کرد.
گرچه برای تهیه اشیاء چوبی و همچنین تهیه کاغذ و غیره به چوب درختان نیاز داریم. اما برای تامین آنها از درختان جنگلی هم، قوانینی وضع شد تا از قطع بی رویه جلوگیری شود.
اوایل قرن بیستم آقای فورد رئیس کارخانجات ماشین سازی با دیدن مقدار زیادی خرده چوبهای شکسته درمحوطه کارخانه، بفکر افتاد تا ازاین خرده ها استفاده نماید. درآن زمان قطعات ماشین که درکارگاههای دور ونزدیک تولید وبرای مونتاژ بکارخانه فورد ارسال میشد،درجعبه های چوبی بسته بندی می شد.
فورد بایاری مهندسان کارخانه اش با طرحی ابتکاری این تکه های چوب را نخست خردکرده وسپس با استفاده ازدستگاههای پرس کارخانه آنها را فشرده (بریکت) کرد و در قطعات کوچک برای سوخت بخاریها روانه بازار نمود. با استقبال مردم از این محصول، و باگامی روبه جلو، این بریکتها تبدیل به زغال شد. درنتیجه زغال فشرده متولد گردید. بعدها باابتکار دیگران، انواع زغال فشرده بوجود آمد.
با تولید زغال فشرده و استفاده مردم از آنها، بسیاری از درختان از خطر قطع رهایی یافتند. زیرا درآن زمان بعلت نبود گاز و کمبود نفت، تمام وسایل گرمازا از چوب برای سوخت استفاده میکردند.
لذا این تغیر رویه مصرف وروی آوردن مردم به زغال فشرده، خدمت بزرگی به محیط زیست نمود. تا آنجا که دراکثر کشورهای اروپائی و آمریکایی قطع درختان بمنظور تولید زغال ممنوع شد.
درایران، پیش ازانقلاب زغال فشرده ای به نام جکسون، ازآمریکا وارد و در داروخانه ها، همراه تریاک به معتادین فروخته می شد، بدین خاطر دوباور غلط درذهن مردم شکل گرفت.
1. زغال فشرده مخصوص استفاده جهت مصرف تریاک است
2. زغال فشرده شیمیائی است.
اما شرکت زغال قالب دراوایل دهه هفتاد همان زغال فشرده را، البته بافرمول چسب گیاهی تولید وروانه بازار نمود.
برتری زغال فشرده باربیکیو نسبت به زغال طبیعی کبابی و کاربرد زغال فشرده
علاوه برجلوگیری ازقطع درختان وکمک به حفظ محیط زیست، مصرف زغال فشرده، بدلایل ذیل به نفع مصرف کنندگان می باشد.
1. دوام زغال فشرده حداقل سه برابر زغال طبیعی است. زیرا مقدار زیادی خاکه زغال، فشرده شده است تا به آن اندازه درآمده است. لذا در حالیکه با یک کیلو زغال طبیعی می توان 15 سیخ کباب راپخت، اما بایک کیلو زغال فشرده باربیکیو، می توانید تا پختن چهل سیخ کباب ازآن استفاده کنید.
2. حرارت زغال فشرده بیش از 3 برابر زغال طبیعی است. درنتیجه نیاز به باد زدن ندارد.
3. پس از اشتعال بهیچوجه خود بخود خاموش نمیشود. مگر آنکه باگذاشتن سرپوشی زغال راخفه سازید. یا روی آن آب بپاشید ودوباره ازآن استفاده نمائید.
4. برخلاف زغال طبیعی که زغالهای ریز و درشت داشته وگاهی بعضی از قطعات خوب سرخ نمی شوند و در نتیجه ممکن است قسمتی از کبابها نپخته و قسمت دیگر زیاد پخته شود. زغال فشرده باربیکیو باقطعات یکسان و سرخ شدن مساوی همه قطعات ،باعث پخت یکسان و یکدست کباب می شود.
5. جالب است که بدانید، بااینهمه مزایایی که زغال فشرده باربیکیو نسبت به زغال کبابی طبیعی دارد، قیمت آن دربازار کمتر از زغال طبیعی است.
کافیست یکبار آزمایش کنید.
نکته مهم:اگر عجله ندارید، فقط یک گوشه از یک قطعه زغال فشرده باربیکیو را روشن کنید و مابین سایر قطعات بگذارید، نیمساعت بعد تمام زغالها سرخ می شوند، آنگاه زغال ها را کف منقل پهن نموده، سپس به آرامی باد بزنید. آنگاه یکبار به آرامی باد بزنید تا خاکستر روی زغالها کنار برود. اکنون سیخها را روی منقل بچینید. از این لحظه به بعد، بهیچوجه نیاز به باد زدن نیست، زیرا حرارت بالای زغال باربیکیو برای پخت کافی است. حتی باد زدن مضر است، زیرا بخاطر سبکی خاکستر باربیکیو، ممکن است خاکسترها بلند شده روی کباب بنشینند.
شما فقط باید بموقع سیخها را بچرخانید. در آنصورت کبابی یکدست و خوشمزه خواهید داشت.
پس از اتمام کار، زغالها را با آب و یا ترجیحا با گذاشتن سرپوش خاموش کنید، تا باردیگر از آنها استفاده کنید.