متاسفانه امروزه اکثر زغال هایی که به عنوان زغال لیمو در بازار عرضه می گردند، از چوب درختانی غیراز مرکبات، مثل چوب درخت سیب، زیتون، چنار و غیره تهیه گردیده است. لذا هنگام خرید زغال لیمو، لازم است به نکات ذیل توجه فرمایید.
چگونه زغال لیموی خالص و با کیفیت را از زغال های نامرغوب تشخیص دهیم؟
اولین نشانه ی زغال مرکبات خالص صدایی است که پس از زدن ضربه به آن شنیده می شود. صدای ناشی از ضربه زدن دو قطعه زغال به یکدیگر باید مشابه صدایی شبیه به صدای فلز باشد.
دومین نشانه کیفیت زغال لیمو آنست که وقتی یک قطعه زغال لیمو را از وسط نصف می کنیم، با کشیدن انگشت روی مقطع شکسته شده نباید انگشت شما سیاه گردد .
سومین مسئله ترک خوردگی است.
اولاً همه زغالها در مرحله پخت کمی ترک میخورند .اما زغال لیموی خوب نباید ترک های متعدد داشته باشد و یا هنگام استفاده،ترک زغال باعث خرد شدن زغال گردد.
پوسته روی زغال لیمو باید از آن جدا شده باشد. اگر روی زغال لیمو پوسته جامانده باشد، نشان از عدم پخت کافی و کامل است.
خاکستر زغال لیموی خالص، حتماً سفید است در صورتی که به رنگ کرم و یا رنگ های دیگر باشد، نشانگر آن است که چوب آن ازدرخت مرکبات نبوده است.
از مزایای دیگر زغال مرکبات عدم خاموشی آنها پس از روشن شدن می باشد.
یک تکه زغال لیموی خوب نباید پس از روشن شدن و قرار گرفتن میان خاکستر و یا کنار زغالهای روشن دیگر، خود به خود خاموش یا سیاه شود.
سیاهی و خاموشی زغال لیمو به یکی ازدلایل ذیل می باشد.
۱- چوب آن از درختان مرکبات نبوده بلکه از چوب درختان متفرقه استفاده شده است .
۲-ممکن است زغال لیموی شما از چوب مرکبات تهیه شده باشد، اما هنگام استفاده، قسمتی از آن خاموش گردد. این خاموشی به دو شکل می تواند باشد.
اگر خاموشی از داخل زغال یعنی از مغز زغال شروع شود و نه از روی آن، در این صورت با اینکه چوب آن از مرکبات است ، اما فرآوری درست روی آن انجام نپذیرفته است. نتیجتا ایراد از تولید آن می باشد.
شکل دیگر سیاه شدن زغال لیمو آن است که سیاهی از روی بدنه شروع شود و نه از مغز زغال، در این صورت ایراد، نه از چوب مرکبات و نه از فرآوری آن است. این زغال هم ازمواد اولیه خوب وهم از تولید عالی برخوردار بوده و کیفیت خیلی خوبی داشته است. اما متاسفانه چون اکثر مغازه دار ها در کارتن زغال را باز گذاشته و زغال را در بیرون از مغازه، در معرض هوا قرار می دهند، درنتیجه زغال به خاطر خاصیت جاذب بودنش رطوبت و نم موجود در هوا را جذب می نماید. بدین خاطر زغال با کیفیت خوب متاسفانه تبدیل به زغال بیکیفیت گردیده و این رطوبت مانع از سرخی کامل و دوام آن می شود و البته در زمستانها این مورد بیشتر مشاهده می گردد. لذا خواهشمندیم پس از برداشتن زغال از کارتن ها، لطفاً در آن را دوباره ببندید و این نکته را به مغازه دارها نیز یادآور شوید.